İzmir Mali Müşavir Rehberliğiyle 7.000 TL Sınırı ve Tevsik Zorunluluğu

Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamında son yıllarda yapılan düzenlemeler, özellikle 7.000 TL sınırını aşan ödemeler ve tahsilatlar için ciddi bir tevsik zorunluluğu getirmiştir. Normal şartlarda izmir mali müşavir alanında hizmet veren firmamız bünyemizde bulunan tüm mükelleflerimizi 7.000 TL sınırını aşan ödemelerin bankadan yada finansal kurum aracılığı ile yapılması konusunda firmaları uyarmaktadır. Ayrıca firmaların yani mükelleflerin bu zorunluluk kapsamıda yeni gelmedi en son 23.02.2021 tarihli 53-1 mevzuat sirkülerinde düzenlenmiştir.  Mevcut düzenlenme izmir mali müşavir alanında hizmet veren firmalarımızı ve tüm vergi mükelleflerini kapsarken yeni düzenleme yani 18 Ekim 2024 tarihli ve 32696 sayılı resmi gazete’de yayımlanan 572 sayılı vergi usul kanunu genel tebliği mükellef olmayan kişilerinde 7.000 TL yi aşan tahsilat ve ödemelerin finansal kurum aracılığı ile yapılmasını kapsıyor. Bu düzenlemeler, vergi kaçakçılığını önlemek ve finansal işlemleri daha şeffaf hale getirmek amacıyla uygulanmaktadır. İzmir mali müşavir desteğiyle, mükellef olmayanların da bu düzenlemelere uyum sağlaması mümkündür.

7.000 TL Sınırı Nedir?

Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddelerine göre, mükellef olan ya da olmayan kişilerin, 7.000 TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerini finansal kurumlar aracılığıyla yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sınırın üzerindeki işlemlerin bankalar, finansal kurumlar veya posta idareleri üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İzmir mali müşavir alanında hizmet veren firmamız bu işlemlerin bankadan yapılmaması durumunda ciddi yaptırımlar yani özel usulsüzlük cezaları ile ilgili sizleri uyarmaktadır. 

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Örnek: İzmir Büyükşehir Belediyesi park ve bahçe hizmetlerinde çalışan Ahmet Yıldız isimli vatandaş evinde kullanmak üzere mobilya satışı yapan (ABC) Mobilya Ltd. Şti.'nden 15.000 TL tutarında bir masa ve sandalye satın almıştır. Söz konusu masanın tutarı 7.000 TL'lik sınırı aştığından, bu ödemeye ilişkin tahsilatın aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Ahmet Yıldız ve  (ABC) Mobilya Ltd. Şti. bu işlemi bankalar üzerinden gerçekleştirmezse, her iki tarafa da tevsik zorunluluğuna uymamaktan dolayı ayrı ayrı ÖZEL USULSUZLÜK  cezaları uygulanacaktır.

Tevsik Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor?

Tevsik zorunluluğu, yalnızca izmir mali müşavir alanında hizmet veren mükellefleri değil, aynı zamanda mükellef olmayanları da kapsar. Yukardaki örnekte açıkladığım üzere, fatura düzenleme yükümlülüğü olmayan bireyler bile, bu sınırı aşan ödemelerinde tevsik belgeleri sunmak zorundadırlar. İzmir mali müşavir, bu tür işlemlerle karşılaşan kişilere doğru bir yol haritası sunarak, olası usulsüzlük cezalarının önüne geçmeyi amaçlar.

Tevsik Zorunluluğu Kapsamı Dışındaki Durumlar

Her ne kadar 7.000 TL’yi aşan ödemeler için tevsik zorunluluğu bulunsa da, bazı işlemler bu zorunluluğun dışında tutulmuştur. Örneğin, noter işlemleri veya tapu sicil müdürlüklerindeki işlemler bu kapsam dışındadır. Ayrıca, Türkiye mukimi olmayan kişilerle yapılan bazı işlemler de bu zorunluluktan muaf tutulmaktadır.

İzmir Mali Müşavir Desteğiyle Ceza Riskinden Korunma

Tevsik zorunluluğuna uymayanlar, 5.000 TL’den az olmamak üzere, işlem tutarının %10’u oranında özel usulsüzlük cezasına tabi tutulur. İzmir mali müşavir ile mükellef olmayanların bile bu yükümlülükleri yerine getirmesi sağlanarak, olası cezaların önüne geçilebilir. Ayrıca, uygulanan cezalar üzerinden indirim ve uzlaşmaya gitmek mümkündür.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Cezalardan Kaçınmak İçin Ne Yapmalı?

İzmir mali müşavir profesyonel destek almak zorunda değilsiniz, Eğer yazıyı buraya kadar okuduysanız 7.000 tl üzerinde ki ödemeleri banka yada finansal kurum aracılığı ile yapıp özel usulsüzlük cezaları iler muhatap olmazsınız. Etrafınızdaki kişileri de son dönemde vergi düzenlemeleri ve tevsik zorunlulukları konusunda bilgilendirmenizi öneririz. Devletin buradaki amacı ciddi anlamda kayıt dışı geliri azaltmaya yönelik olup, yapılacak işlemlerde belge düzeni sağlanası, finansal kurumlarla yapılan ödemelerin belgelendirilmesi ve süreçlerin doğru bir şekilde yönetilmesidir. 

İzmir Mali Müşavir ile Doğru Yönlendirme

Firmalarınız için de finansal işlemlerde hataya yer bırakmamak ve cezalarla karşılaşmamak adına, 3568 sayılı knaun ile  mali müşavir ruhsatını almış meslektaşlarım ile çalışmanızı öneririm.  İzmir mali müşavirleri, bu süreçte sizlere rehberlik ederek, işlemlerinizin yasalara uygun şekilde yapılmasını sağlar.

18 Ekim 2024 tarihli ve 32696 sayılı resmi gazete’de ile  vergi düzenlemelerine tam uyum sağlamak ve 7.000 TL sınırını aşan işlemlerde tevsik zorunluluğuna uygun hareket etmek, finansal işlemlerde şeffaflık sağlar ve cezai yaptırımlardan korunmayı mümkün kılar. İzmir mali müşavir rehberliği ile, tüm bu süreçlerde profesyonel destek almak oldukça faydalıdır.

Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.