Esnaf kurye firması kurmak için şahıs firması kurmak gerekmektedir. Limited şirket yada Anonim şirket kurmanıza gerek yoktur.
Kurye faaliyetlerinde en çok kullanılan şirket türü şahıs firmasıdır. Şahıs firmaları bir gerçek kişiyle kurulabilir.
Şahıs firması kurmak için yapmamız gereken işlemler nelerdir?
· Şahıs firmalarında kuruluş işlemlerinden önce noterden imza beyannamesi çıkartılması gerekmektedir.
· Akabinde muhasebe vekaleti çıkartılması gerekir.
Ancak bunlar zaruri değil ihtiyaridir.
Şirket kurmaya karar verdiniz, şahıs firması kuracaksınız ve faaliyetiniz kurye faaliyeti olacaktır.
Faaliyet kodu: 53.20.09 kurye faaliyetleridir.
Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden açılış işlemlerini yapmak gerekir.Açılış işlemleri işe başladığınız tarihten itibaren 10 gün içinde verilmesi gerekmektedir.
Açılış işlemleri yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden e-tebligat şifresi oluşturulur.
E tebligat aktif hale getirilir, e-tebligat oluşturduktan sonra Mali Müşavir ile Türmob Sözleşmesi yapmanız gerekmektedir. (Türmob Sözleşmesi: Türkiye SMMM odası ve YMM odası tarafından belirlenen sözleşmedir.)
Türmob Sözleşmesi yapıldıktan sonra İnternet Vergi Dairesine girip, Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi yapılması gerekmektedir. Bu işlemler Mali Müşavir ile yapılmaktadır.
İşe başlama bildirimi yapıldıktan sonra ilgili vergi dairesinde yoklama memuru gelip faaliyet ile ilgili yoklama tutmaktadır. Adreste bulunamaması durumunda sizi vergi dairesine davet etmektedir. Burada motor yada binek araç size ait ise ruhsatını istemektedir. Stopaj vergisinin kaç aylık olacağı gibi sorular ile karşılaşırsınız. Mali müşavirliğimizce bu konular ile ilgili bilgilendirileceksiniz.
İzmir muhasebe alanında hizmet veren Mali Müşavirlik firmamız bu işlemlerden sonra defter beyan sistemine firmanızı kaydeder.
Şahıs firmaları 2’ye ayrılır;
1.Sınıf Şahıs Firmaları Bilanço Usulüne göre defter tutar. Bilanço usulüne göre tutulacak defterler yevmiye, defteri kebir ve envanter defterleridir.
2.Sınıf Şahıs Firmaları işletme hesabına göre defter tutar.
Firma ilk açıldığında işletme hesabına göredefter tutmak zorundadır.(Ancak istenirse işletme defteri olmadan bilanço usulüne geçilebilir.)
Şahıs firması olarak açılış yaptığımızı varsayarsak ilgili yıldadevletin belirlediği hadlerin aşılması durumunda 1.sınıf bilanço usulüne geçilir. 1. Sınıf şahıs firmaları bilanço usulüne göre defter tutmak zorundadır.
Gelir İdaresi açılış işlemleri, işe başlama, e tebligat,türmob sözleşmesi, e beyanname sistemine ve defter beyan sistemine kayıt olduk. Peki ya daha sonra ne yapılacak?
- Muhasebe sözleşmesi yani türmob sözleşmesi yapıldıktan 15 gün içinde damga vergisi tahakkuk eder.
Kurulacak olan kurye firması sahibi 18-29 yaş arasındaysa genç girişimci istisnasından faydalanabilir.
- Genç girişimci istisnası 18-29 yaş arasındaki gerçek kişilerin 12 ay boyunca bağ-kur primlerinin hazinece ödenmesini ve aynı zamanda 3 yıl boyunca 75.000 TL gelir vergisinin istisna olmasını sağlar.
Sıkça Sorulan Sorular
İkametgah adresinde kurye firmamı kurabilir miyim?
- Evet kurabilirsin eviniz kira olsa bile stopaj ödenmez.
Arkadaşımla ya da abimle ortak şahıs firması kurabilir miyim?
- Hayır, ortak şahıs firması kuramazsınız ortak şahıs firması diye bir kavram yoktur. Şahıs firmaları birleşerek bir adi ortaklık oluşturulur.
Kurye firmamda motor yada binek araç benim olmasa da olabilir mi?
- Evet motor ya da binek araç kiralama işlemleri yapılabilir. Kiraladığınız kişinin vergi mükellefiyeti yok ise Katma Değer Vergisi 2 nolu beyanname de katma değer vergisi ödenir.
Kurye firmamda fatura nasıl düzenleyeceğim?
- E arşiv portal yada E fatura mükellefiyetiniz varsa E fatura portal üzerinden faturanızı düzenleyebilirsiniz.
Kurye firmam ile hangi firmalar ile sözleşme yapabilirim?
- Trendyol, Aras Kurye, Bana bi kurye vb… tüm vergi mükellefi olan firmalar ile çalışabilirsiniz.
Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Yorum Yap