Genç Girişimci Teşvik Şartları

18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere devlet tarafından sunulan bazı kolaylıklar ve vergisel avantajlar bulunmaktadır. Genç girişimci teşviklerinden faydalanmak için belirli şartlar gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

1. 18 yaşını geçmiş ve 29 yaşını tamamlamamış olmak gerekmektedir.

2. Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesine göre genç girişimci istisnası kapsamında olmaları gerekmektedir.

3. 01.06.2024 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olmaları gerekmektedir.

4. İlk defa mükellefiyet açmaları (ticari ve serbest meslek faaliyeti) gerekmektedir.

5. Şahıs şirketi veya adi ortaklık olması gerekmektedir (tüzel kişi ortakları genç girişimci teşviklerinden faydalanamaz).

6. Fiilen işlerin başında olmaları gerekmektedir.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Genç Girişimci İçin Başvuru Adımları

Genç girişimci olmak, devletin sunduğu teşviklerden faydalanmak için önemli avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlardan faydalanmak için gerekli şartları sağlamak ve doğru adımları atmak oldukça önemlidir. Genç girişimci teşviklerinden yararlanmak için belirttiğimiz adımları takip ederek, işinizi daha sağlam temellere oturtabilir ve geleceğin başarılı iş insanları arasında yerinizi alabilirsiniz.

Genç Girişimci Başvurusu

Genç Girişimci Bağkur Primi

2024 yılı için Bağkur prim ödemesi 6.900,86 TL’dir. Kendi işini kuran işverenler, düzenli olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmak için Sosyal Sigortalar Kurumu'nun 4B statüsünde yer alarak düzenli olarak Bağkur primi ödemek zorundadır. Devlet, yeni iş kuran ve 18-29 yaşındaki genç girişimci statüsüne sahip kişilerin Bağkur primlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 1 yıl boyunca ödemektedir. Bu destek, genç girişimcilerin mali yüklerini hafifletmekte ve işlerini kurma süreçlerinde önemli bir katkı sağlamaktadır.

Genç Girişimci Gelir Vergisi İstisnası

18-29 yaş arasındaki genç girişimciler, 2024 yılı için 230.000 TL gelir vergisinden muaftır. Bu muafiyet, 3 yıl boyunca artarak devam etmektedir. Örneğin, internetten satış yaparak 300.000 TL kâr eden bir şahıs şirketi, 230.000 TL muafiyet sonrası kalan 70.000 TL’nin %15’i üzerinden gelir vergisi ödemektedir. Bu istisna, genç girişimcilerin vergi yüklerini azaltarak, işlerini daha sürdürülebilir hale getirmelerine yardımcı olmaktadır.

Genç Girişimci Teşviği Nasıl Alınır?

Şahıs şirketinin kurulu olduğu vergi dairesine, interaktif vergi dairesinden bir dilekçe oluşturulmalıdır. Dilekçede, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi ve 292 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde belirtilen şartları taşıdığınız vurgulanmalıdır. Gelir vergisi istisnasına ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmek üzere bir yazı talep edilmelidir.

İlgili vergi dairesinin iş yoğunluğuna göre 7 ile 10 iş günü arasında, vergi dairesi yazdığınız dilekçeye istinaden E-tebligat yöntemi ile dijital vergi dairesi ekranınıza “KES YAZI” adı altında bir dilekçe yollamaktadır. Bu dilekçede, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi ve 292 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde belirtilen şartları taşıdığınız ve genç girişimci istisnasından yararlandığınız belirtilmektedir. Ayrıca, bu yazı Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmek üzere düzenlenmiştir ibaresi yer almaktadır.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Vergi dairesinden gelen bu dilekçeye istinaden genç girişimci teşvikinden faydalanılmak istenen firmanın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmek üzere üst bir dilekçe yazılmalıdır. Bu dilekçede, “Müdürlüğünüze bağlı ... vergi numarası ile işlem görmekteyim. 4B kapsamında ... tarihinde işe başladığımı vurgulamakta ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi ve 292 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde belirtilen şartları taşıdığım için 1 yıl boyunca Bağkur primlerinin hazinece karşılanmasını ve bu teşvikten 1 yıl boyunca yararlanmak istediğimi belirtmekteyim” denilmelidir. Daha sonra vergi dairesindeki yazı ile birlikte ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderilmelidir.

Yukarıda bahsi geçen genç girişimci işlemlerini, şahıs şirketinizin açılış işlemlerini yürüten, 3568 Sayılı Kanun ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatını almış kişilerle yapmanız önerilmektedir. Çünkü teşvik alınırken en küçük bir hata teşviği alamamanıza neden olabilmektedir. Bu yüzden mali müşavir desteği ile bu işlemleri kolayca halledebilirsiniz.

İlgili İçerikler: Şirket ortakları genç girişimci teşvikleri, 2024 genç girişimci destekleri, Genç girişimci özet, 2024 Genç girişimci, Genç girişimci Esnaf Kurye


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.