Genç Girişimci Desteği
Kendi işini kurmayı düşünen ve ilk defa çalışma hayatına atılacak kişiler devletten girişimcilik desteği alabilir. 29 yaş altı kişilere sağlanan bu kolaylık iş hayatına en iyi şekilde atılmanızı sağlıyor.
Genç girişimci desteği nedir? Genç girişimciler kendi işini kurarak para kazanmaya başlıyor. Girişimcileri gelir vergisi, BAĞ-KUR primi ve stopaj gib ek masraflar bekliyor. Bu destek uygulamaları kişilerin giderlerini önemli ölçüde düşürüyor.
Genç girişimci teşvikleri, şahıs şirketi kurmayı düşünen 29 yaş altı kişiler tarafından kullanılır. Bu teşvik vergi muafiyetini kapsar. İlk defa gelir vergisi mükellefi olan kişiler, bu paketle birlikte üç yıl yükümlü sayılmaz. Paketin kapsamında BAĞ-KUR prim desteği de yer almaktadır. Genç girişimci desteklerinden yararlanma şartlarını taşıyan kişiler BAĞ-KUR primleri 1 yıl boyunca hazine tarafından karşılanacaktır.
Genç Girişimci Desteği Başvurusu ve Şartları
Genç girişimci desteği başvurusu ilgili kamu kurumlarına gerçekleştirilir. Günümüzde dijital platformların yaygın kullanılmasıyla beraber İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru gerçekleştirilebilir. Gerekli şartlar sağlandığı zaman, vergi dairesine verilen dilekçenin ardından bir onay belgesi gelecektir. Bu belgeyi alan genç girişimciler, başvuru dilekçesi ve vergi levhası ile beraber SGK'ya müracaat etmelidir. Genç girişimci desteği şartları, girişimcileri asla zorlamamaktadır. Genç girişimci desteğinin başvuru şartlarının ilki yaş durumudur. Genç girişimci desteği yaş sınırı 29 olarak belirlenmiştir. 18 yaşını tamamlayan kişiler paketten yararlanabilir. Öte yandan bu kişilerin işlerini yasa yürürlüğe girdikten sonra kurmuş olması gerekmektedir.
Genç Girişimci Desteği Başvuru Süresi Ne Kadar?
Genç girişimci desteği başvuru süresi bulunmuyor. Dilediğiniz zaman bireysel başvuru yapabilirsiniz. Bununla beraber işe başlama bildiriminin 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre yasal süre içinde yapılması gerekir. İlgili süreç göz önünde bulundurularak işletmelerin gelirleri hesaplanır.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı ve Sorgulama
Genç girişimci desteği teşvik tutarı gelir vergisi üzerinden hesaplanır. Bu desteğin en büyük avantajı, vergi ve prim muafiyeti desteği verebiliyor. Genç girişimci desteği vergi muafiyeti geliri 150.000 TL’den fazla kazanan kişiler için geçerli değildir. Şahıs şirketi açanlar, üç yıl boyunca 150.000 TL’ye kadar olan gelirleri için vergi ödemeyecektir. Genç girişimci desteği sorgulama işlemleri ilgili kamu kurumlarının internet adresleri üzerinden tamamlanır. Başvuru neticesinde verilecek olan belgeler temin edildikten sonra destek uygulamaya girecektir. Bu desteğin verilmesindeki temel amaç genç girişimcilere istihdam sağlamaktır.
Genç Girişimci Desteğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genç girişimci desteği başvurusunda bulunmak isteyenlerin ilgili şartları karşılaması gerekir. Kanunun iyice okunması ve gereken evrakların hazırlanması önemlidir. Bu destek şahıs şirketlerini kapsamaktadır. Bu nedenle anonim şirket kurmuş olan ve bu desteğe başvurmayı düşünen kişiler, olumsuz yanıtlar alabiliyor.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
Genç girişimci desteğinden 29 yaşından daha küçük olan şahıs şirketi bulunanlar yararlanabilir. Bununla beraber şirketin faaliyet alanı, ilgili kanunun kapsamında olması gerekir. Girişimci desteğinden yararlanabilecek kişiler şu şekildedir;
· 18 ile 29 yaş arasında olan kişiler,
· Genç girişimci gelir istisnasının kapsamına girenler,
· 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olan kişiler destekten yararlanabilir.
Adi Ortaklık Veya Şahıs Şirketleri Kurulumu
İlgili desteğin iş hayatına yeni atılacak olan girişimcilere sağlandığı rahatlığı görebiliriz. Bununla beraber tam mükellef yabancı uyruklu gerçek kişiler de bu destek kapsamında yerini alacaktır. Genç girişimci desteğinin sadece zirai, ticari ve mesleki faaliyetleri kapsadığını da bilmeniz gerekir.
İşletmenizi kurarken, işletme giderlerinizi karşılamak için mutlaka ticari kredi kartlarından yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.
Genç Girişimciler Ne Yapabilir?
Genç girişimci desteğinden yararlanmak isteyenler şirket kuracak olan kişiler kurdukları sektörde başarılı olmak için iş fikirlerinin arayışına giriyor. Genellikle genç girişimciler kendi işlerini kurarken şu sektörleri tercih ediyor.
· E-ticaret sektörü,
· E-ihracat sektörü,
· Online çiçek satışı,
· Danışmanlık hizmetleri,
· Online butik,
· Kişiye özel satış,
· Petshop
Birçok alanda kendi işinizi kurabilirsiniz. Sizde genç girişimci desteğinden yararlanarak başarılı bir iş kurmak istiyorsanız bu alanlara yönelebilirsiniz.
Genç Girişimci Desteği Almanın Avantajları Nelerdir?
Dünyanın her yerinde genç insanlar girişim yapmaktadır. Türkiye’de kira gideri, sermaye ihtiyacı, sigorta primleri, şirket kurma aşamasında sizleri zorlayabilir. Bu nedenle ilgili kurumlar üretim faaliyetlerinizi hızlandırmanız gerekir. Genç girişimci destek paketinin sınırları da buna göre belirlenmiştir. Bu destek ile beraber kişiler ticari faaliyetlerini yürütürken gelir vergisi yükümlülüklerinden kurtulmaktadır.
Kendi işini kurup piyasaya atılmak isteyen genç girişimci sayısı her geçen gün artıyor. Şirket kurup kendi işini yapmak isteyen kişiler yüksek vergi ve sigorta maliyetlerini düşünerek dikkatli bir şekilde hareket ediyor. Devlet tarafından açıklanan ekonomi destek paketinin de kapsamında yer aldığı torba yasa birçok teşvik paketi sunuyor.
Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?
· 29 yaşını tamamlamamış olanlar,
· Gelir Vergisi Kanunu’nun da genç girişimci istisnası kapsamında olanlar,
· BAĞ-KUR kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olan kişiler,
· Ticari ya da serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa mükellefiyet açılanlar,
· Adi ortaklık veya şahıs şirketi kuranlar yararlanabilir.
Yukarıdaki yer alan maddeleri karşılayan genç girişimcilere 12 ay boyunca BAĞ-KUR prim desteği alabiliyor. Destekten yararlananların bir yıl boyunca BAĞ-KUR primleri de hazine tarafından karşılanmaktadır.