Konak Mali Müşavir Ne İş Yapar?
Konak Mali müşavirler, mali işlerini düzenlemekle sorumlu olan, devlet ile mükellef arasında aracılık yapan kaydetme, sınıflama, rapor ve analiz etme görevine sahip kişilerdir. Konak Mali müşavir gelir ve gider faturalarının sistemlere kaydedilmesinden, vergi beyannamelerinin düzenlenmesine kadar birçok önemli görevi yerine getirirler. Konak Mali müşavir işletmelerin mali düzenlemelerine uygun hareket aktarımını sağlar ve bunların mali parçalarını yerine getirmesine yardımcı olur.
Konak Mali Müşavirlik Görevleri Nelerdir
Konak Mali müşavirlerin sorumlulukları, değişen büyüklüğüne ve sektöre göre değişiklik gösterebilmesi. Ancak Konak mali müşavir genel olarak şu temel görevler üstlenirler:
Konak Mali müşavir Gelir ve Gider faturaları
Konak Mali müşavirler, tüm gelir ve gider faturalarını düzenli olarak kayıt altına alırlar. Konak Mali müşavir perakende satış yapan firmaların Z raporlarının günlük olarak yasal defterlere kayıt edilmesi mali müşavirlerin sorumluluğu alanına girer. Bu sayede tüm finansal hareketleri gününde ve süresinde yasal defterlere kayıt edeceklerdir. Konak Mali müşavir firmanın bağlı bulunduğu sektöre aykırı gider faturalarını işleme alıp kayıt eder ise mükellef ile beraber müteselsil sorumludur.
Vergi Beyannamelerinin Hazırlanması
Konak Mali müşavir her ayın 28'ine kadar bir önceki aya ait Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamesinin hazırlanması. Bunun yanı sıra, üçer aylık dönemler halinde muhtasar (stopaj) ve geçici vergi beyannameleri de listelenir. Eğer firma sigortalısı varsa, Konak mali müşavir her ay düzenli olarak muhtasar beyannameleri hazırlar ve ayrıca çalışan personele ait puantaj kayıtlarını tutar.
İşletme Defteri ve Bilanço Defteri Nedir?
Konak Mali müşavir mükelleflerin saklanmasından sorumlu olduğu iki tür defter bulunur: işletme defteri ve bilanço defteri. Bu defterler, mali işlemleri kaydederek vergi dairelerine doğru ve eksiksiz bildirimler de bulunulur.
Konak Mali Müşavir İşletme defteri ve Bilanço defteri nedir ?
İşletme defteri gelir idaresi başkanlığı defter beyan sistemine bağlı bir defter türüdür. Konak Mali müşavir firmanın yıllık cirosuna bağlı olarak işletme defteri mi bilanço defteri mi tutulacağı konusunda uzman kişidir. Konak Mali müşavir 2024 yılı için alış tutarı 1.410.294,00 TL, Satış tutarı 2.012.442,00 TL a altında kalan firmalar işletme defterine tabi olurken bu limitleri aşan firmalar bilanço defterine tabi olacaktır.
Şahıs şirketleri Konak mali müşavir tarafından işletme defteri gerçek usul mükellef olarak tesis edilir. 2024 yılı için alış tutarı 1.410.294,00 TL, Satış tutarı 2.012.442,00 TL sınırını aşan defterler Bilanço defterine tabi olur. Bilanço usulünde işletme defterinde ki gibi tek bir defter yoktur. Konak Mali müşavir yıl sonunda defter tasdiki yaptırırken Yevmiye Defteri, Defteri Kebir ve Envanter defterlerini onayladır. Bilanço usulüne geçildiği zaman genel kabul görmüş muhasebe standartlarına uygun defterler tek düzen hesap planı üzerinden tutulur.
Konak Mali müşavir Genç Girişimci
Firmanız genç girişimci teşviklerine uygun ise Konak Mali müşavir genç girişimci teşviklerinden firmanızı faydalandırır. Kendi işini kurmayı düşünen ve ilk defa çalışma hayatına atılacak kişiler devletten girişimcilik desteği alabilir. 18 - 29 yaş arasında ki kişilere sağlanan bu kolaylık iş hayatına en iyi şekilde atılmanızı sağlar. Konak Mali müşavir 1 yıl boyunca bağ kur primlerinin hazine ve mali bakanlığı tarafından karşılanmasını sağlayıp, 2024 yılı için 230.000 TL gelir vergisi istisnası teşviklerini alır.
Konak Mali müşavir mevzuat
Sürekli değişen ve güncellenen bir mevzuat vardır. Konak Mali müşavir bu değişen mevzuatı takip edip sizi doğru zamanda doğru şekilde yönlendiren kişilerdir. 3568 Sayılı kanun ile belgesini almış Konak mali müşavir hizmeti veren kişi ve kurumlardan mutlaka profesyonel destek alın. Konak Mali müşavir İşletme defteri ya da sermaye şirketi fark etmeksizin siz ile gelir idaresi başkanlığı arasında bir köprü görevi görecektir.